ZEEFDRUK OP
KERAMIEK

Deze week ben ik weer begonnen met het zeefdrukken van eigen illustraties op keramiek. De illustraties zijn gezeefdrukt met opglazuur, op speciaal transferpapier, met een bepaald soort gom. Door het papier in het water te houden split deze in een stuk papier en een transparant vel met de illustratie (de gom). Deze brandt uiteindelijk weg in de oven, en de illustratie brandt in het glazuur. Alle kleine illustraties op het vel knip ik eerst ‘schoon’ en zo klein mogelijk, zodat je zo weinig mogelijk rest transfers krijgt op het keramiek. Dit scheelt met het plakken qua luchtbellen onder het oppervlak. 

Deze keer experimenteer ik ook met digitale transfers. Zeefdruk heeft als meerwaarde natuurlijk het handwerk, maar met digitale transfers kun je weer andere dingen bereiken. Zeefdrukken voor keramiek gebeurt met 1 kleur, terwijl ik met deze digitale transfers meerdere kleuren kan gebruiken. 

Deze zeefdrukken gaan uiteindelijk in een speciale keramiekoven en worden op hoge temperaturen afgebakken.

Het hele proces neemt zeker een aantal dagen en veel tijd in beslag.

Meer zien? Alle het nieuwe gezeefdrukte keramiek staat binnenkort in de webshop, bij de rest van de producten.